Ongecastreerde reuen in het pension.

Sander Braam

We nemen in ons dierenpension geen nieuwe honden meer aan die niet gecastreerd zijn. Het gaat hierbij om nieuwe honden, welke nog niet eerder in ons pension hebben gelogeerd. Ongecastreerde reuen die al bij ons bekend zijn, blijven gewoon welkom. Voor de teven maakt het niet uit of deze wel of niet gesteriliseerd zijn.

Waarom voeren we deze maatregel in?
Rijgedrag
Onze huisvesting en verzorging van de honden is zoveel mogelijk in roedelvorm. Honden zijn sociale dieren die van nature graag met soortgenoten omgaan. We zien helaas bij de reuen die niet gecastreerd zijn vaak en veel rijgedrag op soortgenoten. Dit doen ze vanwege een hormonale behoefte om zich voort te planten. Voor de hond die bereden wordt is de vakantie hier dan niet echt gezellig. Ook zorgt het rijgedrag voor spanningen in de roedel.
Dominantie
Bij het samenstellen van een roedel is veiligheid erg belangrijk. We willen de kans op ruzies en vechtpartijen zoveel mogelijk verkleinen. Als er in een roedel meerdere ongecastreerde reuen zijn, geeft dat een verhoogde kans op strijd en ruzie. Hormonaal macho-gedrag en de baas willen spelen kan lijden tot een vechtpartij.
Markeergedrag
Hormonen zorgen er bij een reu voor dat hij graag zijn territorium wil afbakenen, door overal en vaak tegenaan te plassen. Buiten is dat geen probleem, maar binnen is dat op niet prettig omdat we graag schoon en hygiënisch willen werken.

Samengevat hanteren wij de volgende regels.
– Ongecastreerde reuen die nog niet eerder bij ons hebben gelogeerd, nemen wij niet meer aan.
– Ongecastreerde reuen die jonger zijn dan 1 jaar mogen wel komen logeren, mits ze binnen een jaar gecastreerd worden.
– Ongecastreerde reuen die al vaker bij ons gelogeerd hebben hoeven niet gecastreerd te worden en zijn gewoon van harte welkom.
– Alle teven zijn welkom. Zowel gesteriliseerde als niet gesteriliseerde teven.